Prioriteiten stellen: De eerste stap naar zelfzorg en geluk

Welkom bij onze eerste blog in de serie. Graag vertellen wij jullie over een echt cruciale stap in het proces van zelfzorg en zelfliefde: het identificeren van je prioriteiten en het leren stellen van grenzen.

Als hardwerkende mama is het heel eenvoudig om compleet verstrikt te raken in de eindeloze lijst van taken, werk, verzoeken en verantwoordelijkheden die op ons afkomen. Ze komen overal vandaan; je gezin, je werk, je vrienden en familie. Iedereen lijkt maar iets van je te willen of te moeten. Maar waar ben jij in dit verhaal? We rennen van het ene naar het andere, vaak op de automatische piloot en zonder na te denken over wat echt belangrijk is voor ons eigen welzijn en geluk. Maar weet je, om echt voor onszelf te kunnen zorgen, is het essentieel om te weten wat onze prioriteiten zijn. Maar ook om grenzen te stellen die ons beschermen en ondersteunen om dicht bij onszelf te blijven.

Identificeer je prioriteiten

Herken je dat gevoel, dat je alleen maar heen en weer aan het vliegen bent en aan het eind van de dag doodmoe op de bank neerploft? En dat je je afvraagt wat je nou eigenlijk de hele dag hebt gedaan? Je loopt naar boven en in de douche zie je jezelf in de spiegel. Je haar verwilderd op je hoofd. Ook heb je een vermoeide blik in je ogen en bovendien heeft je huid een wat doffige gloed. En morgen wordt weer zo’n dag.. En weer vraag je jezelf af; waar ben ík?

Het eerste wat je mag gaan doen is op de rem trappen. Het begint bij een stap terug te doen en eerlijk te kijken naar je lange lijst van dagelijkse activiteiten en verplichtingen. Neem de tijd maar eens om een lijstje te maken van alles wat je doet op zo’n typische dag of week. Schrijf alles op, van huishoudelijke activiteiten tot werk en sociale verplichtingen. Wordt best een lange lijst, hè?

Als je dat gedaan hebt, kijk er dan eens naar en laat het op je inwerken. Reflecteer. Uit die enorme lijst, wat zijn de activiteiten die echt belangrijk zijn voor jou? Welke zijn essentieel voor jouw welzijn en geluk? Wat geeft je energie en een voldaan gevoel? En wat zijn de dingen die je doet omdat je denkt dat je ze moet doen, maar eigenlijk niet bijdragen aan je welzijn? En hier begint het prioriteiten stellen. Goed bezig!

Prioriteiten stellen en ‘nee’ zeggen

We duiken verder in je dagelijkse-dingen lijst. Je hebt onderzocht welke dingen je energie geven. Waren het er veel? Ook heb je bekeken welke dingen je energie kosten. Waren dat er mee? Ik vermoed van wel. Als je dit hebt onderzocht, is het tijd voor de volgende stap. En dat is om te leren om ‘nee’ te zeggen, tegen verzoeken die niet bijdragen aan jouw geluk, welzijn en voldaan gevoel. Poe hey, maar dat is moeilijk! Je bent immers gewend om altijd voor anderen klaar te staan.

Maar nu de vraag: Waar ben jij in dit alles? Het is belangrijk om te onthouden dat helemaal oké is om jezelf op de eerste plek te zetten en je grenzen te stellen. Weet je nog hoe je vroeger (het lijkt eeuwen geleden) wél ‘s avonds in de spiegel keek en een energieke, frisse jij te zien? Waar is ze gebleven? Dus het is de hoogste tijd om haar terug te halen. En dat begint vandaag, met een klein woordje: nee.

Probeer het maar eens. Je weet wat je energie kost en wat je leegzuigt. Oefen maar eens met ‘nee’ te zeggen tegen dingen die niet passen in jouw prioriteitenlijst. (De prioriteitenlijst waar jij op nr.1 staat dus). En begin klein, want het is doodeng om te doen. Maar onthoud goed, dat het helemaal niet egoïstisch is om te doen, of dat je anderen in de steek laat. Dat is een angst die automatisch (zelfs tijdens het lezen van onze blog) door je hoofd schiet. En ik hoor je denken: ‘ja hoor, je hebt makkelijk kletsen, want jij staat zo stevig in je schoenen, Linda.’ Ja, dat klopt ook, maar ook dat begon bij nee.

Nee zeggen betekent gewoon dat je voor jezelf zorgt en jezelf zodanig respecteert en op waarde schat dat je alleen de verplichtingen aangaat die echt belangrijk voor je zijn. Het gaat je bevrijden, echt. En begin klein. Babysteps… 

  Klaar voor de start? Af!

  Lieve lezers. Vraag jezelf eens af: Wat zijn jouw prioriteiten in je leven? Sta jij al bovenaan jouw lijstje? Hoe stel jij jouw grenzen die je beschermen en ondersteunen? Heb jij vandaag al een keer ‘nee’ gezegd tegen iets dat niet bijdraagt aan jouw welzijn?

  De komende weken staat deze blogserie helemaal in het teken van jou. Want jij bent het waard. Jij bent belangrijk. Laten we samen verder lopen op het pad van zelfzorg en zelfliefde. Laten we bouwen aan een vervuld leven waarin je je prioriteiten erkent. En waar je de moed hebt om grenzen te stellen. Hierdoor kun je het beste uit jezelf halen. Kortom, je gaat jezelf weer echt zien. 

  Liefs, Linda en Erik

   

  PS: Wil je meer lezen over ‘nee’ zeggen? Erik schreef eerder al eens een blog over de kracht ervan. Lees het hier.